Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-05@02:50:55 GMT

چاپ مجموعه‌مقاله‌ای درباره قدرت و اخلاق اسپینوزا

تاریخ انتشار: ۱۴ اسفند ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۷۱۳۸۴۹۴

چاپ مجموعه‌مقاله‌ای درباره قدرت و اخلاق اسپینوزا

به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «بازیابی مکرر: قدرت اسپینوزا از کجا می‌آید؟» نوشته جمعی از نویسندگان به‌تازگی با گزینش و ترجمه فواد حبیبی و امین کرمی توسط انتشارات ققنوس منتشر و راهی بازار نشر شده است. این‌کتاب ترجمه مقالاتی منتخب درباره اسپینوزا است که توسط جمعی از فیلسوفان و متفکران معاصر نوشته شده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مترجمان کتاب در معرفی آن می‌گویند، این‌اثر، برگزیده جستارهایی از شاخص‌ترین و مهم‌ترین فیلسوفان سهیم در رستاخیز اسپینوزیسم است و در واقع پاسخی است که این‌دو (مترجمان) سعی کرده‌اند به سهم خودشان، به فراخوان اسپینوزای جدید بدهند. زمان مطالعه و پژوهش در آثار مولفان این‌کتاب، این‌مساله بر دو مترجم کتاب آشکار شده که نمی‌توان طیف وسیع و غنی‌ای از قرائت‌های فلاسفه‌ای را که روی اسپینوزا کار کرده‌اند، بازنمایی کرد مگر این‌که مجموعه‌ای از جستارهای آن‌ها درباره نواسپینوزیسم ارائه کرد؛ یعنی اثری در قامت کتابی که در حال حاضر چاپ شده است.

به‌جز یادداشت و پیشگفتار مترجمان فارسی کتاب، و همچنین منابع، نمایه اشخاص و نمایه کتاب‌ها و مقالات، این‌کتاب ۳ بخش اصلی دارد که ۱۴ فصل را در خود جا داده‌اند. بخش اول، «طراحی نقشه‌ها»، بخش دوم «استقرار در موضع مناسبت» و بخش سوم هم «نیروها» نام دارند. در بخش اول، دو فصل یا مقاله «دریافت‌ها از اسپینوزا و قلمرو نفوذ او» و «درآمدی بر اسپینوزاشناسی متاخر» آمده‌اند که اولی به قلم پی‌یر فرانسوا مورو و دومی توسط وارن مونتاگ نوشته شده است.

«تنها سنت ماتریالیستی» نوشته لویی آلتوسر، «اسپینوزا و ما» نوشته ژیل دلوز، «در باب اسپینوزا» نوشته لویی آلتوسر، «اسپینوزا و پست‌مدرن‌ها» به قلم آنتونیو نگری، «اسپینوزا یا نقدی دیگر» به قلم آندره توزل و «تفاوت و آینده» به قلم آنتونیو نگری هم فصول یا مقاله‌های سوم تا هشتم کتاب هستند که در بخش دوم کتاب چاپ شده‌اند.

مقالات نهم تا چهاردهم کتاب هم در بخش سوم آن گردآوری شده‌اند که عناوین و نویسندگانشان به‌ترتیب عبارت است از: «درباب تفاوت مابین اخلاق و اخلاقیات» نوشته ژیل دلوز، «اسپینوزا و اخلاق سه‌گانه» به قلم ژیل دلوز، «ذات، وجود و قدرت در بخش اول اخلاق: بنیان‌های قضیه ۱۶» نوشته الکساندر ماترون، «از عمل تا تولید اثرات: ملاحظاتی در باب اهمیت اخلاقی بخش اول اخلاق» به قلم پی‌یر ماشری، «نظریه تاثیرات در استراتژی اخلاق اسپینوزا» نوشته امیلیا جانکوتی و «عشق و تملک: به‌سوی اقتصاد سیاسیِ بخش پنجم اخلاق» به قلم هاناسا شارپ.

در قسمتی از این‌کتاب می‌خوانیم:

با این‌حال، یکی از مشهورترین تزهای نظری اسپینوزا به نام موازی‌انگاری شهره شده است؛ این تز صرفا عبارت از انکار هر گونه رابطه علّی واقعی مابین ذهن و بدن نیست، بلکه تزی است که اجازه ارجح دانستن و برتری یکی بر دیگری را نمی‌دهد. اگر اسپینوزا هرگونه تفوق ذهن بر بدن را رد می‌کند، این امر به منظور اثبات تفوق بدن بر ذهن نیست، [تزی] که فهم‌پذیرتر از عکس خود نخواهد بود. اهمیت عملی موازی‌انگاری در وارونه‌سازی اصل سنتی‌ای تجلی می‌یابد که اخلاقیات بر روی آن به منزله اقدامی در راستای سلطه آگاهی بر انفعالات بنیان نهاده شده بود. [طبق اصل سنتی مزبور] گفته می‌شد وقتی بدن عمل می‌کند، این ذهن است که بر آن اثر و عمل می‌کند، و ذهن عملی انجام نمی‌دهد بدون این‌که بر بدن اثری گذاشته باشد (قاعده رابطه معکوس، مقایسه کنید با بندهای اول و دوم رساله دکارت با عنوان انفعالات نفس). برحسب اخلاق، بالعکس، آنچه عملی در ذهن محسوب می‌شود ضرورتا عملی در بدن نیز هست، و آنچه در بدن قسمی انفعال است بالضروره انفعالی در ذهن نیز هست. [نزد اسپینوزا] از برتری یک مجموعه بر مجموعه دیگر خبری نیست.

منظور اسپینوزا چیست وقتی که ما را به تلقی بدن به منزله قسمی الگو فرا می‌خواند؟ مساله نشان دادن این است که بدن از آگاهی‌ای که ما از آن داریم پا فراتر می‌گذارد، و تفکر نیز از آگاهی‌ای که از آن داریم. به همان اندازه که چیزهایی در بدن وجود دارند و از شناختمان فراتر می‌روند، چیزهایی [نیز] در ذهن وجود دارند که از آگاهی‌مان پا فراتر می‌گذارند. بنابراین باید، اگر ممکن باشد، از طریق حرکتی واحد و یکسان قدرت بدن را ورای شرایط معین شناختمان و قدرت ذهن را ورای شرایط داده‌شده آگاهی‌مان دریابیم. ما برای کسب شناخت راجع به قدرت‌های بدن، به شیوه‌ای موازی، به‌منظور کشف قدرت‌های ذهنی‌ای که از چنگ آگاهی می‌گریزد در جستجو هستیم، تا بدین‌ترتیب قادر به مقایسه قدرت‌های مزبور باشیم. به‌طور خلاصه، برحسب نظر اسپینوزا، الگو قراردادن بدن بر هیچ‌گونه ارزش‌زدایی از تفکر نسبت به امتداد دلالت ندارد، بلکه مهم‌تر از هر چیزی از ارزش‌زدایی از آگاهی نسبت به تفکر حکایت می‌کند: قسمی کشف [ضمیر] ناخودآگاه، کشف قسمی ناخودآگاه تفکر که دقیقا به اندازه بخش ناشناخته بدن ژرف و عمیق است.

این‌کتاب با ۳۴۹ صفحه، شمارگان هزار و ۱۰۰ نسخه و قیمت ۴۲ هزار تومان منتشر شده است.

کد خبر 4869778 صادق وفایی

منبع: مهر

کلیدواژه: اسپینوزا فلسفه ترجمه انتشارات ققنوس ویروس کرونا گردشگری کتاب و کتابخوانی رایزنی فرهنگی ترجمه ادبیات بازار نشر ادبیات جهان انتشارات سروش نشر مرکز نمایشگاه کتاب تهران میراث فرهنگی آلمان نشر نو بخش اول

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۱۳۸۴۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جلوه‌ای از شکوه زندگی امام صادق(ع)

حیدری ابهری در کتاب «من امام صادق(ع) را دوست دارم» روایت‌های کوتاهی را بر اساس منابع پژوهشی و قرآنی درباره زندگی بنیانگذار مکتب تشیع برای کودکان آورده است. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، مجموعه‌ 14 جلدی «من اهل بیت(ع) را دوست دارم»، اثری از حجت‌الاسلام غلامرضا حیدری ابهری است که تلاش دارد در بستری تاریخی، سبک زندگی اهل بیت(ع) را برای کودکان روایت کند. نویسنده برای نگارش این اثر که از سوی نشر جمال منتشر شده، به سراغ منابع متعدد قرآنی و روایی رفته است. هانیه عدالتی، فعال حوزه کتاب، در یادداشتی به معرفی هشتمین مجلد این مجموعه پرداخته؛ جلدی که در آن زندگی رئیس مذهب تشیع، امام صادق(ع) روایت شده است. یادداشت او را می‌توانید در ادامه بخوانید:

امام صادق(ع) در زمان خودشان شاگردان زیادی پرورش دادند و بسیاری از دانشمندان از اقصی نقاط دنیای اسلام برای مسائل علمی به ایشان مراجعه می‌کردند و در جلسات درس امام(ع) شرکت داشتند. کودکان و نوجوانان ما می‌توانند در علم‌آموزی و دیگر فضائل اخلاقی و تربیتی ایشان را الگوی خود قرار دهند. کتاب‌های داستانی با محوریت شخصیت و زندگی امامان معصوم(ع)، بستر تربیتی و آموزشی خوبی برای برای کودکان و نوجوان هستند. در این داستان‌ها علاوه بر اینکه کودک با امام(ع) آشنا می‌شود، به طور غیر مستقیم اخلاق و صفات پسندیده را هم می‌آموزد.

نشر جمال مجموعه‌ 14 جلدی «من اهل بیت (ع) را دوست دارم» را منتشر کرده و در هر جلد به زندگی‌نامه‌ یکی از اهل بیت (ع) می‌پردازد. نویسنده‌ این مجموعه، حجت‌الاسلام غلامرضا حیدری ابهری، نویسنده و محقق در حوزه‌ تعلیم و تربیت کودکان است و آثار متنوعی در زمینه‌ ادبیات دینی کودکان و نوجوانان دارد.

کتاب «من امام صادق(ع) را دوست دارم» هشتمین جلد از این مجموعه است. مبنای کتاب بر پایه‌ مودت و دوستی اهل بیت(ع) است و کتاب با این جمله شروع می‌شود؛ من امام صادق(ع) را دوست دارم. بعد از آن در معرفی امام به عنوان امام ششم شیعیان به پدر و مادر آن حضرت که امام باقر(ع) و بانو ام‌فروه بودند و جایگاه والای مادر امام از زبان خودِ امام اشاره شده است. یکی از راه‌های ایجاد رابطه‌ دوستی و مودت در جان کودکان نسبت به امام، شاد کردن آنها در شادی اهل‌بیت است. اولین صفحه‌ کتاب، تصویر کودکانی است که به مناسبت 17 ربیع‌الاول که میلاد پیامبر(ص) و امام صادق(ع) است جشن گرفته و خوشحال‌اند. حُسن سلیقه نویسنده و تصویرگر کتاب، حکیمه شریفی در این رابطه ستودنی است.

دوران امامت امام صادق(ع)، همزمان با درگیری حکومت‌های بنی‌امیه و بنی‌عباس بود و این تحولات فرصتی به حاکمان وقت برای سختگیری و ایجاد محدودیت برای شیعیان نمی داد. امام صادق(ع) از این فرصت ایجاد شده استفاده کردند و علوم اسلامی را گسترش دادند و شاگردانی، عالم و دانشمند تربیت کردند. نویسنده این موضوع را به زبان ساده و قابل فهم برای کودکان توضیح داده و در نهایت دلیل معرفی کردن امام صادق(ع) به عنوان رئیس مذهب شیعه را بیان می‌کند.

زمانه زر و زور و گل محمدی!

حیدری ابهری نمونه‌هایی از سبک زندگی امام صادق(ع) در قالب روایت کوتاه آورده تا کودکان با ابعاد متفاوت زندگی ایشان آشنا شوند. در یکی از این حکایت‌ها، از کار کردن و تلاش امام برای به دست آوردن هزینه‌های زندگی، داستانی آورده است. در حکایتی دیگر ضمن آشنایی مخاطب با علم غیب امام، تأکید ایشان را بر احترام به مادر بیان می‌کند. آگاهی از مسلط بودن امام(ع) به تمام زبان‌ها قطعاً برای کودکان جالب و شگفت‌انگیز خواهد بود. در این مورد نمونه‌ای از سخن گفتن امام(ع) به زبان فارسی آورده شده است.

در نهایت، موضوع مسموم شدن و شهادت امام(ع) بیان می‌شود تا مخاطب با سیمای واقعی دشمنان اهل بیت(ع) آشنا شود و بداند که دین اسلام، آسان به دست ما نرسیده است. آخرین ساعات حیات امام صادق(ع) و سفارششان به نماز این‌چنین به تصویر کشیده شده است:

«او در آخرین ساعات زندگی اش، چشمانش را باز کرد و به خانواده‌اش فرمود: همه‌ خویشانم را نزد من بیاورید. انگار امام(ع) کار مهمی با آنان داشت. وقتی خویشاوندان حضرت آمدند، امام(ع) در مورد اهمیت نماز با آنها صحبت کرد. حضرت به آنها هشدار داد که هرگز نسبت به نماز بی‌توجه نباشند و آن را سبک نشمارند.»

در پایان کتاب معرفی مختصر و شناسنامه‌ای و سه نمونه از سخنان نورانی حضرت آمده است کتاب «من امام صادق(ع) را دوست دارم» درکتابنامه‌ رشد آموزش و پرورش معرفی شده و مناسب کودکان 8 تا 12 سال است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • تجدید چاپ مجموعه کتاب «کودکی نامداران»
  • جلوه‌ای از شکوه زندگی امام صادق(ع)
  • فقر و فقدان قدرت خرید اخلاق اجتماعی را مخدوش می‌کند
  • عرضه «پرونده مختارنامه» در نمایشگاه کتاب تهران
  • انتشارات صهبا از کتاب جدید با نام «حدیث مکارم الاخلاق» رونمایی کرد
  • عرضه دو تک نگاری خبرنگار ایرانی از افغانستان در نمایشگاه کتاب
  • «دیکتاتوری با اخلاق سگی» به نمایشگاه کتاب می‌آید
  • کاهش سرقت در کشور/ تاکید بر ارتقاء قدرت کشف جرایم و برخورد قاطع با سرقت
  • کاهش سرقت در کشور/ تاکید بر ارتقاء قدرت کشف جرائم و برخورد قاطع با سرقت
  • «شمع محفل» در نمایشگاه کتاب رونمایی می‌شود