Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-04@20:17:09 GMT

خودآگاهی وحدت‌بخش ذهن انسان است 

تاریخ انتشار: ۱۶ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۷۹۱۷۳۶

خودآگاهی وحدت‌بخش ذهن انسان است 

ایسنا/خراسان رضوی یک عضو هیأت علمی گروه فلسفه و حکمت اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد با تأکید بر اینکه « خودآگاهی وحدت‌بخش ذهن است»، گفت: یکی از ویژگی‌های تمایزبخش انسان از موجودات دیگر، خودآگاهی است.

دکتر جعفر مروارید، 15بهمن ماه در چهارمین نشست مطالعات میان‌رشته‌ای هستی‌شناسی که در دانشکده الهیات و معارف اسلامی برگزار شد، در خصوص فلسفه ذهن در آگاهی اظهار کرد: بحثی که فلسفه ذهن آغاز می‌کند در مورد آگاهی و چیستی آگاهی است، سوالات فلسفه همیشه چیستی است و تعریف‌های آن، ما را به کارکردهای حقیقت نزدیک می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: ما خود را موجودات آگاهی می‌دانیم و باورهای عرفی ما یکی از شهودهای روزمره است و تجربیات هر روزه ما این است که خود را آگاه می‌دانیم. اولین سوال فلسفی این است که ما آگاهی را چگونه تعریف می‌کنیم و یکی از فیلسوفان این مقوله را دشوار تعریف می‌کند، چراکه در دوران کنونی و دنیایی که کاملاً فیزیکی و طبیعی است، عنصری در دل این نظام فیزیکی به نحوی که بتوان به ویژگی‌های اصلی آن دست پیدا کرد، کار را دشوار می‌کند و از منظر بعضی فیلسوفان ذهن این موضوع به عنوان یک راز باقی می‌ماند.

این عضو هیأت علمی گروه فلسفه و حکمت اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد تصریح کرد: اگر بخواهیم با نگاه فلسفه ذهن در مورد انسان صحبت کنیم، اولین سوالی که مطرح می‌شود ارتباط ویژگی‌های فیزیکی و ذهنی انسان است. از زمانی که دکارت به عنوان یک فیلسوف آگاهی، نگاه فیلسوفان و جامعه فلسفی را به سوال از ذهن جلب کرد، چند قرن می‌گذرد. می‌دانید که فیلسوفان از نقطه‌های عزیمتی متفاوتی آغاز می‌کنند. دکارت به جای اینکه از وجود، طبیعت و خدا شروع کند از انسان آغاز کرد و اولین سوال وی این بود که ذهن در انسان چیست و اگر بتوانیم تبیین فلسفی از ذهن و ذهن‌مندی ارائه دهیم می‌توانیم وارد سایر حوزه‌های فلسفی شویم. 

وی عنوان کرد: تلقی عرفی که از آگاهی وجود دارد این است که ما در رویدادهای روزمره هم آگاه هستیم و هم آگاه نیستیم. عرف دائماً با این چالش‌ها مواجه است و وظیفه فلسفه این است که نگاه عرفی را طبقه‌بندی کند. فلسفه همان کار را راجع به آگاهی انجام می‌دهد که منطق راجع به استدلال‌های منطقی انجام می‌دهد. فلسفه ذهن هم سعی می‌کند همان باورهای عرفی ما راجع به آگاهی را طبقه‌بندی کند.

مروارید خاطرنشان کرد: با رویکرد فلسفه تحلیلی و فلسفه ذهن که از قرن 20 آغاز شده برای طبقه‌بندی این باور عرفی باید به کاربردهای زبانی واژه آگاهی توجه کنیم. اگر می‌خواهیم به چیستی و سوالات بنیادین فلسفی دست پیدا کنیم باید در زبان این تطبیق صورت گیرد. به طور مشخص ما دو کاربرد متنوع از آگاهی داریم؛ زمانی از آگاهی‌ صحبت می‌کنیم و منظورمان از آگاهی، آگاهی از موضوعی است. بدین معنا آگاهی از هوایی که گرم است. زمانی هم از آگاهی‌ صحبت می‌کنیم که مقصودمان آگاهی از آگاهی است و منظور ما خودآگاهی‌ است.  

وی اضافه کرد: فیلسوفان متعددی معتقدند آگاهی بر هر نوع آگاهی تقدم دارد. در رأس این داستان، دکارت در تأملات خود این مسئله را مطرح می‌کند. « بعد از اینکه شک می‌کند در چیزی، اولین یقینی که کسب می‌کند، یقین به خود است». من می‌اندیشم پس هستم چون من آگاهی دارم. دکارت این موضوع را به عنوان جوهر مطرح می‌کند و در واقع خودآگاهی وحدت‌بخش ذهن است. 

این عضو هیأت علمی گروه فلسفه و حکمت اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد اظهار کرد: از دل این دو کاربرد به نکته سوم دست پیدا می‌کنیم و آن خصوصیات پدیداری آگاهی است. وقتی ما از حالات و کیفیات ذهنی صحبت می‌کنیم، حس و حالی را به فرد دست می‌دهد و این حس و حال ویژگی خاص آگاهی است و این ویژگی خاص را چه کسی می‌تواند دریابد؟ فردی که فاعل شناسایی است. 

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی علمی و آموزشی خودآگاهی دانشگاه فردوسی مشهد مطالعات میان رشته ای صحبت می کنیم اولین سوال فلسفه ذهن طبقه بندی دست پیدا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۷۹۱۷۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انسان از چه سنی «پیر» است؟

گزارش کامل از گزیده‌خبرهای امروز «تابناک با تو» را با کلیک بر تیتر آن بخوانید.

 

انسان از چه سنی «پیر» است؟ 

افتتاح بلندترین سکوی بانجی جامپینگ دنیا


مبلمان را در بسته بندی به اندازه پیتزا بخرید!


الویه را اینگونه درست کنی از خوردنش سیر نمی‌شی


۵ مرد سلبریتی که به باور متخصصان به گونه هایشان فیلر تزریق کرده‌اند


چترهای خودتان را آماده سامانه بارشی جدید کنید
طرح جدید انسیه خزعلی در حوزه حجاب
قابلیت جدید واتساپ که حتی تلگرام هم آن را ندارد!


عکسی از گرفتار شدن مردم در ترافیک شبانه هراز


شهادت یک مرزبان فداکار در کردستان


دلیلی اصلی عدم حضور بهرام افشاری در پایتخت ۷ فاش شد
طلاهای زن ٨٢ ساله بلای جانش شد
تیپ ساده و مشکی الناز حبیبی در یک مراسم


اقدام متفاوت یک دختربچه که ای کاش برخی مدعیان از آن یاد بگیرند


از کلاهبرداری جدید فضای مجازی رونمایی شد


چهره متفاوت بهنوش بختیاری و امین حیایی در اتاق گریم


گرد پیری بر چهره مردِ جذاب سریال گاندو نشست


بهترین میوه‌ها برای تقویت‌ سیستم ایمنی بدن
زیباترین دره ایران که هر کسی جرات ورود به آن را ندارد!


قیمت اجاره مسکن در جنوب تهران چند؟


سم‌زدایی کبد با نخوردن این خوراکی پرطرفدار!

دیگر خبرها

  • وحدت حنانوف مثل اسماعیلی‌فر نبود
  • (ویدیو) مغز انسان بزرگ‌تر می‌شود!
  • تلاش محسن رضایی برای وحدت در جبهه انقلاب
  • دستبند پلیس آگاهی آذربایجان غربی بر دستان کلاهبردار میلیاردی
  • دستبند پلیس آگاهی آذربایجان غربی بردستان کلاهبردار میلیاردی
  • دانش‌آموزان ‌‌باید بدانند فلسفه مرگ بر آمریکا و اسرائیل چیست
  • انسان از چه سنی «پیر» است؟
  • خبر‌های رسانه - ۱۳ اردیبهشت
  • داستانک‌هایی برای فلسفه‌ورزی کودکانه
  • فیلسوفان بزرگ دربارۀ «ورزش» چه می‌گویند؟