Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-05@02:03:35 GMT

آگاهی، جورچینی حاصل از واحدهای فرعی مغز است

تاریخ انتشار: ۱۶ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۷۹۰۸۷۷

آگاهی، جورچینی حاصل از واحدهای فرعی مغز است

ایسنا/خراسان رضوی عضو هیات علمی گروه زیست‌شناسی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: براساس نظریه فضا و زمان، آگاهی جورچینی حاصل از واحدهای فرعی متعددی از مغز است که هر یک در رقابت با بقیه برای ساختن مدلی از جهان هستند.

دکتر علی مقیمی، در چهارمین نشست مطالعات میان‌رشته‌ای هستی‌شناسی که در دانشکده الهیات و معارف اسلامی برگزار شد، در خصوص آگاهی و دریافت‌های آگاهانه اظهار کرد: آگاهی فرآیند آفریدن مدلی از جهان است که با استفاده از حلقه‌های فیدبکی چندگانه برحسب پارامترهای گوناگون؛ به عنوان مثال دما، فضا، زمان و ارتباط با دیگران، برای رسیدن به هدفی مانند یافتن جفت، غذا، سرپناه و .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

... به وجود می‌آید که این را نظریه «فضا، زمان و آگاهی» می‌نامند، زیرا مدل ساخته شده توسط جانوران عمدتاً برحسب ارتباط با فضا و زمان خودشان است در حالی‌که آدمیان مدلی از جهان در رابطه با زمان می‌سازند.

وی در خصوص ترازهای آگاهی از منظر فیزیکی افزود: آگاهی تراز صفر که مربوط به ارگانیسمی ایستا مانند ترموستات است، در این مدل از آگاهی حلقه بازخوردی یک است که چنین ترازی را 0:1 می‌نامند. بدین روش براساس تعداد حلقه‌های بازخوردی می‌توان تراز آگاهی و رده‌بندی عددی آگاهی را مشخص کرد بدین معنا که آگاهی سیستمی دارای سلسله مراتب تعریف می‌شود و نه مجموعه‌ای مبهم از مفاهیم نامشخص چرخه‌ای؛ به عنوان مثال باکتری‌ها یا گل که حلقه‌های بازخوردی بیشتری دارند تراز آگاهی متفاوتی از صفر خواهند داشت اما ارگانیسم‌های دارای تحرک و سازمان عصبی دارای آگاهی تراز یک خواهند بود.

مدیریت خزندگان، توسعه CNS  نیاز دارد

عضو هیات علمی گروه زیست‌شناسی دانشگاه فردوسی مشهد تصریح کرد: خزندگان که تعداد زیادی حلقه‌های بازخوردی دارند، برای مدیریت آن‌ها نیازمند توسعهCNS   است. این حیوانات بیش از صد حلقه دارند؛ به عنوان مثال در خصوص بینایی‌شان که رنگ، حرکت، شکل، شدت نور و سایه‌ها را تشخیص می‌دهند، چنین سرجمعی از حلقه‌های بازخوردی می‌تواند ذهنی از جایگاه خزنده و سایران را بسازد. این آگاهی تراز یک، گوش به فرمان مغز خزنده‌ای موجود در پشت و مرکز سر آدم است. 

وی در خصوص آگاهی در تراز دو بیان کرد: این ارگانیسم‌ها علاوه بر طراحی مدلی برای رابطه خودشان با فضا، در فضا مدلی از روابط‌شان را با سایران می‌سازند و جانورانی اجتماعی و دارای عواطف‌اند. چنین سطحی از آگاهی نیازمند کسب ساختارهایی پیچیده‌تر است.

مقیمی اضافه کرد: آگاهی تراز دو برای ایجاد تعامل اجتماعی با اعضای گروه، شناسایی رقبا و دوستان، برقراری پیوند با سایران، علایق دوجانبه، ایجاد هم‌یاری، فهمیدن مقام و منزلت اجتماعی دیگران، احترام به مقامات بالادست، نشان دادن قدرت به زیردستان، نقشه کشیدن برای بالارفتن در هیرارشی گروه و... لازم است. با توجه به مشکلات در مسیر مطالعه جانوران به دست آوردن تمام حلقه‌های بازخوردی و عدد تراز مشکل است اما از روی تعداد جانوران گروه، قبیله و سپس فهرست‌بندی تمام شیوه‌های برقراری ارتباطات عاطفی با سایران، می‌توانیم به برآورد آگاهی تراز دو بپردازیم.

وی اظهار کرد: به عنوان مثال، این تراز آگاهی در جانوران پستاندار مانند گرگ‌ها وجود دارد که اگر آنان در یک گله 10 عضو باشند و هر کدام با دیگری از اعضای گروه با 15 عاطفه و ژست تعامل داشته باشد به آگاهی تراز 2:150 می‌رسیم. ما حشرات را از این تراز کنار می‌گذاریم زیرا اگرچه اجتماعی هستند اما عاطفه ندارند. در آگاهی تراز سه که شبیه‌سازی آینده است، حلقه‌ها بسیار زیاد می‌شوند و در نتیجه نیازمند مرکزی فرماندهی با یک رئیس کل خواهیم بود تا برای شبیه‌سازی آینده و تصمیم‌گیری‌های نهایی گلچین شود. در واقع قشر پری فرونتال ما این تفاوت و قابلیت را به دست آورده است. 

عضو هیات علمی گروه زیست‌شناسی دانشگاه فردوسی مشهد تصریح کرد: تا اینجا در می‌یابیم که آدمی از جهت آگاهی یگانه نیست بلکه آگاهی یک پیوستار دارد و داروین در این خصوص گفته« تفاوت بین آدم و حیوانات عالی‌تر، هر چند زیاد، بی‌تردید برحسب اندازه است و نه نوع». در این صورت به تعریف زیر برای آگاهی انسانی می‌رسیم که آگاهی آدمی شکل خاصی از آگاهی است که مدل خاصی از جهان را می‌آفریند و سپس، با ارزیابی گذشته برای شبیه‌سازی آینده، آن را در زمان، شبیه‌سازی می‌کند. این اقدام نیازمند برقراری و ارزیابی حلقه‌های فیدبکی متعدد برای تصمیم‌گیری به منظور رسیدن به هدفی است. 

همه ترازهای آگاهی در مغز ما وجود دارد   

وی عنوان کرد: آگاهی تراز سه به ما آدمیان این امکان را داده که با استفاده از حلقه‌های بازخوردی متعدد دست به تحلیل و ارزیابی اطلاعات بزنیم اگرچه، در بسیاری از موارد بر غریزه و عواطف تکیه داریم اما این توانایی برای شبیه‌سازی حتی هزاران سال آینده به شکرانه وجود قشر پری فرونتال میسر شده است. تراز سه عمدتاً به هموساپینس هم بسته است و همانگونه که مطرح شد تراز سه با ایجاد مدلی از جهان دست به شبیه‌سازی آینده می‌زند.

مقیمی گفت: تصاویر MRI نشان داده‌اند که شبیه‌سازی‌ها عمدتاً در قشر پری فرونتال پشتی کناری (رئیس کل مغز) با استفاده از خاطرات گذشته رخ می‌دهند. حال اگر این شبیه‌سازی‌های آینده خوشایند و لذت‌بخش نیز باشند، آن‌گاه مراکز لذت، هیپوتالاموس و ساختارهای مرتبط به کار می‌افتند اما اگر نتایج منفی به دنبال داشته باشند قشر پری فرونتال مطلع شده و به ما در مورد خطرات هشدار خواهد داد.

وی در خصوص «خود هوشیاری» اضافه کرد: اگر به آگاهی از چنین منظری بنگریم و آن را قابل پذیرش بدانیم آن‌گاه می‌توانیم برای هوشیاری نیز چنین تعریفی بیاوریم که خود هوشیاری عبارت است از آفرینش مدلی از جان و شبیه‌سازی آینده‌ای که در آن پدیدار می‌شوید اما انسان گام بزرگی به جلو برداشته و پیوسته دست به شبیه‌سازی آینده می‌زند. احتمالا باید در بخش خاصی باشد که کار آن انسجام و وحدت بخشی به سیگنال‌های آمده از دو نیمکره برای ایجاد حس یکنواخت و منسجم از خویشتن است. به اعتقاد دکتر تاد هیدرتن روانشناس کالج دارتموث «این ناحیه درون قشر پری فرونتال و به نام قشر پری فرونتال میانی است». 

عضو هیات علمی گروه زیست‌شناسی دانشگاه فردوسی مشهد خاطرنشان کرد: به گفته زیست‌شناس کارل زیمر «کورتکس پری فرونتال میانی چه بسا همان نقشی را برای خویشتن بازی می‌کند که هیپوکامپوس برای حافظه دارد». شاید این ناحیه درگاهی است بر مفهوم «من» بدین منظور که پی در پی این حس را که چه کسی هستیم کنار هم نگه می‌دارد. بنابراین براساس نظریه فضا و زمان، آگاهی جورچینی حاصل از واحدهای فرعی متعددی از مغز است که هر یک در رقابت با بقیه برای ساختن مدلی از جهان اما آگاهی ما کماکان احساس یکنواختی و پیوستگی دارد.  

آگاهی لحاف چهل تکه‌ای از گرایش‌های متناقض است

وی افزود: باید در پاسخ به این پرسش که چطور چنین چیزی ممکن می‌شود که همگی حس می‌کنیم «خویشتن» خودمان ناگسسته است و همواره زمام امور را در دست دارد، می‌توان گفت به ماجرای بیماران با مغز دوپاره بیاندیشید که گاهی با دست‌هایی بیگانه طرف هستند و به معنای واقعی کلمه کار خودشان را انجام می‌دهند. گویا دو مرکز آگاهی درون یک مغز قرار دارند. مایکل گازانیکا که چندین دهه به مطالعه رفتارهای عجیب بیماران با مغز دوپاره پرداخته، می‌گوید« مغز چپ بیماران مذکور هنگام مواجهه با این حقیقت که گویا دو مرکز جداگانه آگاهی در یک کاسه سر جا دارند، به سادگی دست به افسانه‌بافی می‌زنند بدین معنا که مغز چپ به ما حس دروغین یکپارچگی و وحشت یافتگی را القا می‌کند.»

مقیمی بیان کرد: این موضوع همان جایی است که حس یکپارچه «خویشتن» از آن می‌آید. اگرچه آگاهی لحاف چهل تکه‌ای از گرایش‌های متناقض است اما مغز چپ ناسازگاری‌ها را نادیده می‌گیرد و بر شکاف‌های آشکار سرپوش می‌گذارد تا حس یکنواخت یک «من» را به دست دهد.  

چرا ذهن و گیتی را با هم مقایسه می‌کنیم؟

وی اظهار کرد: در ابتدا باید بیان کرد برای گواهی بر راز آلودگی ذهنتان به آینده بنگرید و به پرسش‌هایی عمیق بروز می‌کنید که من کیستم، پس از مرگ چه می‌شوم، آیا روح دارم و جایگاه ما در طرح عظیم کیهانی چیست. لازم به ذکر است که 100 میلیارد ستاره در کهکشان راه شیری و 100 میلیارد نورون در آن چیزی که روی شانه‌هایتان جا خودش کرده برای رسیدن به نخستین ستاره 40 تریلیون کیلومتر راه داریم.

وی افزود: مغز با 1.5 کیلومتر وزن و تنها با دو درصد وزن بدن حدود 20 درصد کل انرژی را مصرف می‌کند. در نوزادان 65 درصد انرژی‌شان را می‌بلعد در حالی که به تنهایی 80 درصد ژن‌های‌مان برای مغز رمزگذاری می‌شونداما این 100 میلیارد نورون یک کوادریلیون ارتباط سیناپسی دارند. برای درک پیچیدگی‌ مغز می‌توانیم از مقدار کل اطلاعاتی که می‌تواند ذخیره کند، استفاده کنیم. نزدیک‌ترین رقیب مغز را شاید اطلاعات ذخیره شده در DNA بدانیم.

عضو هیات علمی گروه زیست‌شناسی دانشگاه فردوسی مشهد تصریح کرد: ما حدود 23 هزار ژن و سه میلیارد زوج باز در DNA  داریم. هر زوج باز شامل یکی از چهار اسید نوکلنیک به نام‌های A,C,G,T  است، بنابراین میزان اطلاعاتی که می‌توان در DNA  ذخیره کنیم چهار به توان سه میلیارد است اما مغز بسیار بیش از این می‌تواند به وسیله 100 میلیارد نورون ذخیره کند.

کیهان و مغز دو قطب مخالف هستند

وی در خصوص کیهان و مغز عنوان کرد: آن‌ها در دو قطب مخالف هستند. دیگری به فضای درونی یعنی به جایگاه عزیزترین و خصوصی‌ترین امیدها و آرزوهای‌مان می‌پردازد اما علی‌رغم این اختلاف داستان‌های مشترکی نیز دارند. در هم تنیدگی با خرافات و جادو اختربینان و جمجمه‌خوانان مدعی یافتن معنای گیتی در صور فلکی و در چین‌های مغز آدمی بودند. ذهن‌خوانان وغیب‌گویان در خصوص این دو پدیده اسرارآمیز قرن‌ها سوء استفاده و مورد تمجید یا تحقیر بوده‌اند. 

مقیمی خاطرنشان کرد: برای قرن‌ها، مصریان مغز را اندامی به درد نخور می‌دانستند و ارسطو معتقد بود که روح در قلب و نه در مغز جای دارد و کار آن خنک کردن سیستم گردش خون است و دیگر افراد مانند دکارت فکر می‌کردند که روح در غده صنوبری مستقر شده اما هیچ کدام مدرکی ارائه ندادند. 

وی ادامه داد: اریک کندل از انستیتو ماکس پلانک در توبینگن آلمان و برنده نوبل می‌گوید «ارزشمندترین دیدگاه به درون ذهن انسان نه از مباحث سنتی مرتبط با ذهن (فلسفه، روانشناسی یا روانکاوی) بلکه از درهم‌آمیزی این زمینه‌ها با زیست‌شناسی پدید آمدند. این ابزارها و تکنولوژی حاصل از دانش به دست آمده توسط این‌ها منجر به توانمندسازی ذهن شد. 

وی بیان کرد: به عنوان مثال خواندن اندیشه‌های جاری در ذهن‌تان به کمکMRI ، کاشتن تراشه درون مغز برای اتصال فلج‌ها به کامپیوتر می‌توانند از طریق اندیشه کردن وب‌گردی کنند، ایمیل‌های‌شان را بخوانند و جواب دهند، بازی ویدئویی کنند، ویلچر خود را کنترل کنند، لوازم خانگی‌شان را به کار گیرند، رانندگی کنند، دست مکانیکی خود را استفاده کنند و حتی ذهن دیگری را به انجام کاری یا احساسی وادار کنند. کارل سیگن در مورد ذهن می‌گوید«فرض بنیادی من در مورد مغز آن است که کارکردهای آن چیزی است که گاهی «ذهن» می‌نامیم اما در حقیقت آناتومی و فیزیولوژی آن است و نه چیز دیگری.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی علمی و آموزشی شبیه سازی آینده برای شبیه سازی عنوان مثال فضا و زمان تراز دو تراز سه مغز چپ مغز دو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۷۹۰۸۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

میزان صادرات نفت اعلام شد/ تراز تجاری ایران در این وضعیت است

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، گمرک ایران اعلام کرد تجارت خارجی کشور (مجموع صادرات و واردات) با احتساب نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی و برق در فروردین امسال با ۴۷.۶۳ درصد افزایش به رقم ۱۰ میلیارد و ۴۲۰ میلیون دلار رسید.

از مجموع صادرات و واردات کشور ۷ میلیارد و ۶۸۰ میلیون دلار به صادرات و ۲ میلیارد و ۷۴۰ میلیون دلار آن به واردات اختصاص داشت. تراز تجاری کشور با احتساب نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی و برق در فروردین ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل به میزان ۴ میلیارد و ۹۴۰ میلیون دلار مثبت بوده است.

این گزارش با اشاره به اینکه صادرات بدون احتساب نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی، برق و صادرات از محل تجارت چمدانی در این مدت به میزان ۳ میلیارد و ۱۷۰ میلیون دلار بوده است، می‌افزاید: تراز تجاری کشور بدون نفت هم در فروردین ماه در مقایسه با مدت مشابه قبل ۴۳۰ میلیون دلار مثبت بود.

صادرات نفت خام، کوره و میعانات گازی در فروردین ماه سال جاری ۴ میلیارد و ۱۸۰ میلیون دلار بوده است. ارزش صادرات کشور در فروردین امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۶.۸۵ درصد کاهش نشان می‌دهد.

این گزارش با اشاره به اینکه ۳ قلم عمده کالای صادراتی در فروردین ۱۴۰۳ به پروپان مایع شده با ۲۱۸ میلیون دلار، متانول با ۲۰۱ میلیون دلار و قیر نفت با ۱۸۰ میلیون دلار اختصاص داشت، می‌افزاید: میانگین ارزش هر تن کالای صادراتی در این مدت با ۷.۹۶ درصد کاهش به رقم ۳۲۸ دلار رسیده است.

در این مدت ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار تن کالا به خارج از کشور صادر شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۹.۶۶ درصد کاهش داشته است.

عمده‌ترین مقاصد کالاهای صادراتی ایران در فروردین ماه سال جاری شامل کشورهای چین، عراق، امارات متحده عربی، ترکیه، پاکستان، افغانستان و عمان بوده است که این ۷ کشور، ۷۸ درصد از وزن و ۸۳ درصد از ارزش کل صادرات کشور را به خود اختصاص دادند.

در فروردین امسال، میزان صادرات کالاهای پتروشیمی ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تن به ارزش یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار بوده که به لحاظ وزن ۲۵.۷۷ درصد و از حیث ارزش ۲۴ درصد کاهش نشان می‌دهد.

در بین ۱۰ قلم عمده کالاهای صادراتی، گازهای نفتی و هیدروکربورهای گازی شکل مایع شده، اوره و میله‌های آهنی و فولادی از بیشترین افزایش و گاز طبیعی مایع شده، شمش از آهن و فولاد و بوتان مایع شده از بیشترین کاهش در ارزش برخوردار بودند.

در این مدت ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تن کالا به ارزش ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار وارد کشور شد که به لحاظ وزن ۳۳.۳۸ درصد افزایش و از حیث ارزش ۱۱.۳۶ درصد کاهش داشته است. ذرت دامی با ۳۵۳ میلیون دلار، کنجاله سویا با ۱۸۱ میلیون دلار و گوشی‌های تلفن هوشمند با ۱۰۶ میلیون دلار ۳ قلم عمده کالاهای وارداتی در فروردین ماه سال جاری بوده‌اند.

بیشترین افزایش در بین ۱۰ قلم اول کالاهای وارداتی به طلا به اشکال خام، کنجاله سویا و روغن دانه آفتاب‌گردان و بیشترین کاهش در ارزش نیز به قطعات منفصله جهت تولید اتومبیل سواری با کد تعرفه ۹۸۸۷۰۳۱۲، دانه سویا و برنج اختصاص داشت.

متوسط ارزش گمرکی هر تن کالای وارداتی در فروردین ماه سال جاری یک هزار و ۱۲۲ دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۳.۵۴ درصد کاهش داشته است.

بر اساس این گزارش، ۶ کشور اول طرف معامله با ایران در فروردین ماه سال جاری شامل کشورهای امارات متحده عربی، چین، ترکیه، هلند، آلمان و هند در مجموع ۷۲ درصد از وزن و ۷۸ درصد از ارزش کل واردات کشور را به خود اختصاص دادند. میزان ترانزیت خارجی کشور از مسیر ایران در فروردین امسال با ۴۷ درصد افزایش به رقم یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن رسید.

٢٢٣٢٢٣

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902300

دیگر خبرها

  • طرح ملی آبرسانی به شهر تفرش در آینده ای نزدیک بهره برداری می‌شود
  • سیل برخی از راه‌های روستایی و فرعی خراسان جنوبی را مسدود کرد
  • سیل برخی از راه‌های روستایی و فرعی را مسدود کرد
  • تراز تجاری کشور بدون نفت مثبت شد
  • تمام جاده‌های اصلی و فرعی استان ایلام باز است
  • عملیات برف‌روبی در جاده سی سخت به پادنا
  • ریزش برداری در ۵۶ مقطع از محورهای ایلام انجام شد
  • میزان صادرات نفت اعلام شد/ تراز تجاری ایران در این وضعیت است
  • ریزش برداری از محورهای ایلام درپی بارش‌های شدید
  • صادرات ۴.۱ میلیارد دلاری نفت/ تراز تجاری مثبت شد