Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-05@01:18:46 GMT

راهی برای کاهش تعارضات خانوادگی پرستاران

تاریخ انتشار: ۹ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۵۹۳۲۲۳

راهی برای کاهش تعارضات خانوادگی پرستاران

رسیدگی به وظایف شغلی در کنار انجام صحیح امورات مربوط به خانه و خانواده، یکی از بزرگ‌ترین چالش‌هایی است که هر فرد شاغل متأهلی بدون توجه به جنسیت در پیش دارد و بایستی برای رفع آن و جلوگیری از تعارضات مربوطه چاره‌اندیشی کرد. این موضوع توسط پژوهشگران کشور مورد بررسی قرار گرفته است.

به گزارش ایسنا، حرفه پرستاری نقش محوری و مهمی در ارائه خدمات مراقبت بهداشتی در همه کشورها دارد و سلامت روان‌شناختی پرستاران جهت بهبود عملکرد حرفه‌ای‌شان در مراقبت از بیماران، امری مهم و مؤثر به شمار می‌آید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

افراد شاغل در حرفه پرستاری معمولاً در شیفت‌های کاری مختلف و اغلب غیرمنظم مشغول به کار هستند و کار آن‌ها ممکن است با تنش و سختی‌هایی همراه بوده و این افراد را ازلحاظ روحی و روانی تحت تأثیر قرار دهد. در این میان، شرایط برای پرستاران متأهل می‌تواند سخت‌تر باشد، چون ممکن است درگیر تعارض‌هایی بین کار و خانواده شوند.

به‌طورکلی بنا بر نظر متخصصین امر، افراد شاغل، علاوه بر مسئولیت‌ها و نقش‌هایی که در حرفه خود دارند، بایستی در خانواده نیز مسئولیت‌ها و نقش‌های خود را به‌خوبی ایفا کنند. اما درصورتی‌که بین انجام دادن‌ها این نقش‌ها و مسئولیت‌ها ناسازگاری به وجود آید، فرد دچار تعارض کار و خانواده می‌شود. این موضوع در پرستاران نیز بسیار بارز است و بر همین اساس برخورداری آن‌ها از ویژگی‌ها و مهارت‌های توانمندکننده در این خصوص، می‌تواند در افزایش مدیریت تنش‌ها و تعارضات به آن‌ها کمک کرده و پیامدهای مثبت را برایشان به ارمغان آورد.

در این رابطه، محققان کشور دست‌به‌کار شده و پژوهشی را به انجام رسانده‌اند که در آن تأثیر آموزش رویکرد نوینی موسوم به «ذهن آگاهی» بر کاهش تعارض کار و خانواده در پرستاران متأهل مورد ارزیابی علمی قرار گرفته است.

در این تحقیق که توسط محققانی از دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه علامه طباطبایی و بیمارستان تریتا انجام شده است، ۲۲ نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان فوق مشارکت داشته‌اند که برای جمع‌آوری اطلاعات از آنان، مقیاسی تحت عنوان «مقیاس تعارض کار- خانواده» مورد استفاده واقع شده است.

همچنین پژوهشگران فوق برای آموزش ذهن آگاهی به پرستاران فوق، از یک پروتکل تلفیقی که مبتنی بر دو جریان عمده ذهن‌آگاهی یعنی کاهش استرس مبتنی بر ذهن‌آگاهی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی است، استفاده کردند. برای این افراد، آموزش ذهن‌آگاهی، به مدت هشت جلسه و به‌صورت یک جلسه ۳۴ دقیقه‌ای در هر هفته اجرا شد.

یافته‌های این پژوهش نشان داد که میزان نمرات تعارض کار و خانواده در پرستارانی که برای آن‌ها از آموزش ذهن آگاهی استفاده شده بود، کاهش قابل‌توجهی پیدا کرد، ولی چنین کاهشی در سایر افراد تحت آزمایش مشاهده نشد.

بر این اساس، محققین فوق می‌گویند که آموزش ذهن آگاهی بر کاهش تعارض کار - خانواده به‌طورکلی و تعارض خانواده - کار در پرستاران متأهل بسیار مؤثر است.

آن‌گونه که مجتبی حقانی‌زمیدانی، محقق دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبایی و همکارانش اشاره کرده‌اند: «آموزش ذهن آگاهی از طریق تأثیری که بر استرس و فرسودگی شغلی می‌گذارد، میزان تعارض کار و خانواده را نیز به‌طور معناداری کاهش می‌دهد».

این محققین معتقدند: «آموزش ذهن آگاهی، پرستاران متأهل را واجد برخی ویژگی‌ها و مهارت‌ها می‌کند که بتوانند بر افکار، احساسات، هیجانات و رفتارهای خود، آگاهی و هشیاری بیشتری را تجربه کنند و از شکل‌گیری یا تشدید تنش‌های به وجود آمده در محیط کار که زندگی خانوادگی را نیز به‌صورت منفی تحت تأثیر قرار می‌دهد، پیشگیری کنند. بر همین اساس آموزش ذهن آگاهی با تأکید بر رفتار کنش‌گرانه به‌جای رفتار واکنشی باعث می‌شود که افراد شاغل به شیوه کارآمدتر و مسئولانه‌تر با رویدادهای زندگی کاری مقابله کنند».

به گفته حقانی‌زمیدانی و همکارانش: «با توجه به نقش منفی که تعارض کار و خانواده می‌تواند در تبیین حالات روان‌شناختی، خانوادگی و شغلی داشته باشد، ارائه آموزش‌های لازم به‌منظور ارتقا توانمندی و کاهش آسیب‌پذیری برای شاغلان متأهل ضروری به نظر می‌رسد».

مجریان این پژوهش که یافته‌های خود را در قالب مقاله‌ای علمی پژوهشی در نشریه «آموزش پرستاری» به چاپ رسانده‌اند، اظهار داشته‌اند که با استفاده از روش و نتایج به‌دست‌آمده، می‌توان این تحقیق را برای انواع شغل‌ها نیز انجام داد تا بتوان گامی مؤثر در جهت بهبود زندگی شاغلان متأهل با شرایط کاری نظیر پرستاران برداشت.

نشریه «آموزش پرستاری» متعلق به انجمن علمی پرستاری ایران است و به‌صورت فصل‌نامه منتشر می‌شود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: پرستار پژوهش شیفت شب وظایف شغلی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۹۳۲۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تعطیلی پنجشنبه‌ها منجر به کاهش حقوق می شود؟+ جزئیات

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی گفت: با تصویب طرح تعطیلی پنجشنبه‌ها کاهشی در میزان حقوق‌های پرداختی نخواهیم داشت و یکی از ویژگی‌های این طرح این است که ساعات اضافه کاری به نفع کارکنان باشد.

علی اکبر بسطامی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا در رابطه با طرح تعطیلی پنجشنبه‌ها اظهار کرد: لایحه دولت در مورد کم کردن ساعت کار کارکنان دولت و در جهت تعالی خانواده بود تا کارمندان دولت، سازمان‌ها و نهادها بتوانند در کنار خانواده‌هایشان باشند و در این طرح ۴۴ ساعت را به ۴۰ ساعت کار با هماهنگی دولت تقلیل دادیم و قرار شد در هفته دو روز تعطیل شود.

وی افزود: در ابتدا نظر ما این بود که روزهای شنبه را همزمان با دیگر نقاط جهان تعطیل کنیم تا از نظر مبادلات اقتصادی هماهنگی داشته باشیم، اما به دلایلی تصمیم گرفته شد که این کار انجام نشود و به سمت این برگشتیم که در هفته دو روز تعطیل باشد.

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در نهایت مطابق این طرح ۴۶ ساعت به ۴۲ ساعت تقلیل داده شد و قرار شد کارکنان ۵ روز در هفته کار کنند تا هم کارکنان بتوانند در کنار خانواده خود باشند و هم راندمان کاری بالا برود و اثرگذاری کار بیشتر شود و این نگاهی بود که دولت و مجلس به این موضوع داشت؛ در نهایت باید دید نظر نهایی صحن در مورد این طرح چیست.

بسطامی در پاسخ به این پرسش که آیا این طرح در مجلس یازدهم تصویب خواهد شد یا خیر، گفت: لوایح بسیار زیادی در نوبت هستند و بستگی دارد که در زمان اندک باقی مانده نمایندگان با توجه به مطالبه افکار عمومی به این موضوع بپردازند یا خیر، اگرچه تلاش ما در مجلس این است که این طرح در هفته‌های آینده در دستور کار قرار بگیرد و تصویب شود.

وی تاکید کرد: با تصویب این طرح کاهشی در میزان حقوق‌های پرداختی نخواهیم داشت و یکی از ویژگی‌های این طرح این است که ساعات اضافه کاری به نفع کارکنان باشد یعنی به نرخ ساعات کاری اضافه خواهد بود که از حقوق مستمری که قبلاً می‌گرفتند بالاتر است و این به نفع کارکنان دولت خواهد بود.

کد خبر 749971

دیگر خبرها

  • کاهش نرخ باروری در ایران از چه وقت شروع شد؟
  • شروع کاهش نرخ باروری به حدود دهه چهل برمی‌گردد
  • نگاهی به تغییرات جدید در جامعه ژاپن با محوریت خانواده‌های ژاپنی
  • تعارضات محیط زیستی ۲ معدن بزرگ زنجان رفع شد
  • جلوه های تعارض منافع در قوه قضائیه / ارجاع گزینشی، آسیب جدی در رسیدگی به پرونده های ملی
  • کاهش سرقت در کشور/ تاکید بر ارتقاء قدرت کشف جرایم و برخورد قاطع با سرقت
  • کاهش سرقت در کشور/ تاکید بر ارتقاء قدرت کشف جرائم و برخورد قاطع با سرقت
  • دلایل کاهش نرخ باروری در کشور
  • تعطیلی پنجشنبه‌ها منجر به کاهش حقوق می شود؟+ جزئیات
  • باید الگوی یک خانواده کامل را ترسیم کنیم